La Fundació Revolució Democràtica, la revista SinPermiso, GREECS, la Fundación Socialismo Sin Fronteras, la Fundació Nous Horitzonts, l'Observatori DESC, l'Ateneu Roig i la revista Crític organitzen el curs de postgrau Anàlisi econòmica i filosòfico-política del capitalisme contemporani a la Universitat de Barcelona.

Nom del curs:
Anàlisi econòmica i filosòfico-política del capitalisme contemporani. Eines per a l’anàlisi dels principals problemes polítics, econòmics i socials del nostres temps
Nombre d’anys acadèmics: 1
Curs acadèmic d’inici de docència: 2015
Nombre de crèdits: 15 ETCS
Import de la matrícula: 700€ (+70 euros de taxes)

Entitat Gestora: Entidad Gestora: Fundació Revolució Democràtica
Adreça: Portal de l’Àngel 42 2 º A 08002 Barcelona
Contacte: revolucio@democratica.cat http://revolucio.democratica.cat/

Col.laboren: revista SinPermiso, GREECS, Fundació Revolució Democràtica , Fundación Socialismo Sin Fronteras, Fundació Nous Horitzonts, Observatori DESC, Ateneu Roig y revista Crític

Informació en castellà: http://www.roigcultura.cat/blog/postgrau-ub-20152016-analisi-economic-i-filosofic-del-capitalisme-contemporani/

Ficha del curso: http://www.ub.edu/web/ub/es/estudis/oferta_formativa/masters_propis/fitxa/A/201411496/index.html

Telèfon: 93 186 63 18

Centre responsable: Facultad de Economía y Empresa de la Universidad de Barcelona
Modalitat de docència: Presencial

Directors: Antoni Domènech y Daniel Raventós
Coordinador: Luis Juberías

Data inicial de la docència: 15/10/2015
Data final de la docència: 01/06/2016

Lloc de realització: Ateneu Roig (C / Ciudad Real, 25. Barcelona)

Contacte: ateneu@roigcultura.cat www.roigcultura.cat


Horari habitual: dilluns i dimecresde 18.30 a 21:30

Adreçat i/o requisits d’accés: Persones llicenciades, diplomades, professionals de l’administració i altres persones amb experiència en el món associatiu, sindical, polític interessades a aprofundir des d’una visió interdisciplinar en els poblemes econòmics, socials, polítics i culturals dels nostres temps


Presentació i justificació

El curs s’imparteix presencialment i inclou classes teòriques i pràciques, seminaris, avaluacions, així com dedicació personal autònoma de l’estudiant.

Dues línies de reflexió estan darrera de la formulació d’aquesta proposa docent:

- d’una banda la convicció de la necessitat que, en una societat democràtica, la relació de la universitat amb la vida social i econòmica ha de ser de servei públic, cosa que és garantida pel principi d’autonomia. El curs vol ser un pont entre la vida social del nostre país i el món de la investigació i l’ensenyament superior.
.
- de l’altra oferir una visió el més interdisciplinar possible dels problemes econòmics i socials del nostre temps. La divisió de disciplines provoca limitacions que poden subsanar-se pel diàleg entre especialistes disposats a atendre arguments clarament i competentment construïts. El trasllat d’aquest diàleg interdisciplinar entre economistes, politòlegs, juristes, filòsofs i historiadors pot ser un servei públic.

Objectius generals

L’objectiu del programa és facilitar una formació de persones amb una visió interdisciplinar i àmplia dels problemes econòmics i socials del nostre temps i les competències tècniques necessàries per aprofitar des de la pràctica social els recursos que provenen de la reflexió i investigació acadèmica.

Objectius específics

Aportar coneixements, tècniques i instruments per a l’anàlisi i l’acció davant els principals problemes econòmics, socials i polítics del nostre temps, desenvolupant les competències bàsiques i el conjunts d’habilitats necessàries per al desenvolupament eficaç en els futurs treballs aplicats que desenvolupin els i les diplomats/des.

Capacitats bàsiques

En acabar el programa, els qui obtinguin el Diploma de postgrau han d’haver adquirit o desenvolupat:

-Capacitat per a una aproximació interdisciplinar i teòrico-pràctica als problemes del nostre temps, en la perspectiva d’una concepció integrada de les ciències socials.

-Capacitat de connexió entre la pràctica social i els recursos que provenen de la reflexió i investigació acadèmica, que puguin constituir un pont de relació entre ambdós móns

Avaluació


L’avaluació consisteix en el control de la presencialitat, que ha de ser d’un mínim del 80% i l’elaboració d’un treball de síntesi que serà avaluat per una comissió d’avaluació establerta pel director acadèmic i composada per alguns dels docents.

Professorat


Antoni Domènech, editor general de la revista Sense Permís i catedràtic de Filosofia Moral de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB. http://es.wikipedia.org/wiki/Antoni_Dom%C3%A8nech

Daniel Raventós, professor de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, membre del Comitè de Redacció de Sin Permiso i president de la Xarxa Renda Bàsica.
http://es.wikipedia.org/wiki/Daniel_Ravent%C3%B3s

Jordi Mundó, professor d’Ètica i Epistemologia de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i membre del Comitè de Redacció de Sin Permiso http://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=126218

Gerardo Pisarello, professor titular de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona i vicepresident de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC). Ha estat professor convidat en diverses universitats europees i americanes i és autor i editor de nombrosos articles i llibres sobre constitucionalisme, democràcia i drets humans. A Editorial Trotta ha publicat la monografia Los derechos sociales y sus garantías. Elementos para su reconstrucción (2007), així com Un largo Termidor (2011). També ha estat editor, al costat d’Antonio de Cabo, de La renta básica como nuevo derecho ciudadano (2006) i Los fundamentos de los derechos fundamentales (2009), a més d’editor de Razones jurídicas del pacifismo (2004), de Luigi Ferrajoli. També és membre del Comitè de Redacció de Sin Permiso.

Julie Wark, antropòloga, traductora i membre del Consell Editorial de Sin Permiso. És autora del Manifiesto de Derechos Humanos en Editorial Barataria (2011)

Florence Gauthier, catedràtica d’Història de la Revolució Francesa en la Université de Paris VII- Jussieu i membre del Consell Editorial de Sin Permiso

Alejandro Nadal, doctor en economia, professor del Col·legi de Mèxic, col·laborador habitual del periòdic mexicà La Jornada i membre del Consell Editorial de Sin Permiso. http://procientec.colmex.mx/equipo/anadal/nadal1.htm http://es.wikipedia.org/wiki/alejandro_nadal http://nadal.com.mx/

María Julia Bertomeu, catedràtica d’Ètica de la Universitat de la Plata i membre del Consell de Redacció de Sin Permiso . Investigadora del CONICET (PK). Entre els seus llibres s’expliquen les edicions Republicanismo y democracia (2005) i Bioética: perspectivas latinoamericanas (2002). Compta amb nombrosos treballs publicats en volums col·lectius i revistes de Llatinoamèrica i Espanya. Entre ells, Derecho real de carácter personal. Stella mirabilis o estrella fugaz (Revista Latinoamericana de Filosofía Argentina); De la apropiación privada a la adquisición común originaria del suelo. Un cambio metodológico menor con consecuencias políticas revolucionarias (Isegoría, Espanya); Bioética y globalización. Retrospectiva y perspectiva (Espanya); Republicanismo y propiedad (Mèxic); Republicanismo y renta básica (Mèxic); El republicanismo y la crisis del rawlsismo metodológico (con A. Doménech, Isegoría, Espanya); Bioethics, Globalization and Politics (Indiana University Press) y Contra la Teoría de la Revolución Francesa (en prensa en Res Pública, Espanya).

David Casassas, membre del Comitè de Redacció de Sin Permiso, és Doctor en Sociologia per la Universitat de Barcelona. Desenvolupa la seva activitat investigadora en els àmbits de la teoria social i de la filosofia política. Ha estat investigador convidat en la Càtedra Hoover d’ètica econòmica i social (Universitat Catòlica de Lovaina, Bèlgica) i en el Centre per l’estudi de la justícia social (Universitat d’Oxford, Regne Unit). És professor de teoria social a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Grup de Sociologia Analítica i Disseny Institucional (GSDAI). A més participa en el projecte europeu Trajectories of modernity: comparing senar-European and European varieties. És Secretari de l’associació Basic Income Earth Network (BEN). Ha publicat La ciudad en llamas. La vigencia del republicanismo comercial de Adam Smith en Editorial Montesinos (2011)

Jordi Arcarons, és Catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona, on imparteix docència de l’assignatura d’Econometria. És autor i coautor de diversos llibres relacionats amb la matèria. És destacable Microeconometría. Introducción y aplicaciones con software econométrico para Excel de Delta Publicacions (2007). És coautor de diversos microsimuladors d’impostos directes i eines microinformàtiques per analitzar reformes impositives.

Enric Prat, Historiador, professor del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona, investigador del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la Universitat Pompeu Fabra, membre del Consell Editorial de la revista Sin Permiso.

Borja Barragué, és investigador en formació de l’Àrea de Filosofia del Dret de la UAM. És a més vocal de la Junta Directiva de la Xarxa Renda Bàsica, membre del Consell de Redacció de la Revista Jurídica de la Universitat Autònoma de Madrid i Secretari del Centre d’Estudis sobre ecologia política Ecopolítica.

José Luis Rey, és professor propi adjunt de Filosofia del Dret en la Facultat de Dret de la Universitat Pontifícia Comillas. És membre de la Societat Espanyola de Filosofia Jurídica, vocal de la Junta Directiva de la Xarxa Renda Bàsica, membre vitalici de la Basic Income Earth Network i del Consell de Redacció de la Revista Drets i Llibertats. La seva recerca s’ha centrat en els drets socials, la renda bàsica, l’Estat de benestar, la justícia financera i fiscal, el dret al medi ambient, el feminisme i la democràcia. Entre les seves publicacions destaquen els llibres El derecho al trabajo y el ingreso básico. ¿Cómo garantizar el derecho al trabajo? (2007), El discurso de los derechos. Una introducción a los derechos humanos (2011) i La democracia amenazada (2012)

Àlex Boso, professor del Departament de Ciències Polítiques i Socials; Secretari de la Xarxa Renda Bàsica

Sergi Raventós, diplomat en Treball Social i Llicenciat en Sociologia per la UB. Màster en Iniciació a la Investigació en Sociologia en Teoria i Metodologia i Diploma d'Estudis Avançats en Sociologia per la UAB. Actualment realitzo la tesi doctoral sobre Desigualtats socials i salut mental. Treballo en la Fundació els Tres Turons que gestiona serveis de rehabilitació en salut mental.

Yannick Bosc, professor asssociat de la Universtitat de Rouen (França)

Lluís Torrens és economista, professor associat de l’Escola Superor de Negocis Internacional-Univeristat Pompeu Fabara, gerent del Public-Prlivate Sector Research Center del IESE. Col.labora amb iniciatives pel decreixement que impulsa un nou model econòmic sostenible i estacionari.

Francisco Ramos, Doctor en Dret per la Universitat de Barcelona. Assessor de Direcció del Servei d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya (2007-2011) i Tècnic Assessor del Servei de Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona des de 2011.